Vertrek je binnenkort op wintersportvakantie?

19/01/2024

Dan lees je best even de gedragsregels na die de Fédération Internationale de SKI (FIS) opstelde om ongelukken op de piste te voorkomen. Hou je je niet aan deze FIS-regels en veroorzaak je daardoor een ongeluk? Dan kun je aansprakelijk worden gesteld voor de financiële gevolgen en zelfs strafrechtelijk worden vervolgd. Houd de regels dus zeker in je achterhoofd als je de piste opgaat.

  1. Houd rekening met anderen. Zorg dat je andere skiërs en snowboarders niet in gevaar brengt.
  2. Controleer je snelheid. Pas je snelheid en stijl aan volgens je vaardigheid, de staat van de piste, de weersomstandigheden en het verkeer op de piste.
  3. Geef voorrang. Skiërs en snowboarders voor je hebben steeds voorrang.
  4. Let op als je inhaalt. Inhalen mag van links én rechts, op voorwaarde dat je de skiër of snowboarder die je inhaalt niet hindert.
  5. Let op als je invoegt. Wil je de piste op of wil je na een stop verder skiën? Zorg dan dat je niemand hindert die zich reeds op de piste bevindt.
  6. Stop niet op smalle plaatsen. Blijf niet stilstaan op smalle of onoverzichtelijke plaatsen. Bent je gevallen en niet gewond, ga dan zo snel mogelijk opzij. Is er wel iemand gewond, waarschuw dan skiërs en snowboarders die naar beneden komen.
  7. Klimmen en lopen. Blijf aan de kant als je de piste te voet opklimt of afdaalt.
  8. Let op waarschuwingsborden. Negeer nooit waarschuwingsborden of opmerkingen van het veiligheidspersoneel.
  9. Hulp verlenen is verplicht. Is er een ongeluk gebeurd op de piste? Dan moet je stoppen en vragen of je kunt helpen. Zorg wel dat je andere hulpverleners niet in de weg loopt.
  10. Vergeet je identiteitskaart niet. Als er een ongeluk is gebeurd, moet je je kunnen legitimeren, ook als je niet bij het ongeval betrokken bent.


Nog meer tips!

Zorg voor het juiste materiaal en warm je spieren goed op voor je de piste opgaat.
Een valhelm kan de kwalijke gevolgen van een val aanzienlijk verminderen.

Doe ook de verzekeringscheck-up voor je vertrekt:
Met een familiale verzekering ben jij en je gezinsleden verzekerd tegen aansprakelijkheid voor ongevallen op de piste.
Met een bijstandsverzekering ben je verzekerd tegen pech onderweg.
De hospitalisatieverzekering vergoedt je medische kosten bij een ziekenhuisopname door een ziekte of ongeval.

Wist je dat...
Wie in Italië gaat skiën of snowboarden, vanaf dit jaar een attest van een verzekering 'Burgerrechtelijke aansprakelijkheid' op zak moet hebben. We kunnen daarvoor het attest BA-Gezinspolis afleveren als u bij KBC een Gezinspolis heeft afgesloten. Neem tijdig met ons contact op !